ПРАКТИКА | 1991 - зона за споделяне
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
ПРАКТИКА | 1991 - зона за споделяне

Форум на групата ПРАКТИКА | 1991, насочен към взаимопомощта и себеопознаването
 
ИндексПортал ПРАКТИКАТърсенеРегистрирайте сеВход

 

 Плаващи пясъци

Go down 
АвторСъобщение
Admin
Admin
Admin
Admin

Брой мнения : 18
Join date : 06.07.2012
Age : 27
Местожителство : Варна

Плаващи пясъци Empty
ПисанеЗаглавие: Плаващи пясъци   Плаващи пясъци Empty11.10.12 8:19

Плаващи пясъци
От Уикипедия САЩ

[Only admins are allowed to see this link]
Плаващи пясъци и предупредителен знак в кариера за чакъл.

Плаващите пясъци са колоиден хидрогел, състоящ се от фин грануларен материал (като пясък или тиня), тиня и вода.
Плаващите пясъци се формират в рохък пясък, когато пясъкът внезапно се раздвижи. Когато водата в пясъка не може да се освободи, се създава втечнена почва, която губи устойчивост и не може да поддържа тегло. Плаващи пясъци може да се формират в застояла вода или в бликаща такава (като , напримерм в артезиански кладенец). В случая с бликащата вода, силите на просмукване се съпротивляват на гравитацията стабилизират частиците земя.
Наситената утайка може да стане доста здрава преди внезапна промяна в силата на натиск или удар не инициализира втечняване. Това кара пясъка да загуби стабилност и да формира суспензия. Смекчаването от водата създава плаващите пясъци и с други втечнени утайки - гъбеста, течноподобна структура. Обектите, попаднали във втечнения пясък потъват до нивото, на което теглото на обекта се изравнява с теглото на изместената смес почва/вода и потопеният обект не започне да плава според неговата плаваемост.
Втечняването е частен случай на плаващите пясъци. Тогава внезапни земетръдни сили изведнъж повишават налягането на просмуканата плиткоразположена подпочвена вода. Получената наситена втечнена почва губи устойчивост, предвизвиквайки срутване и потъване на сгради и други обекти.

Свойства

Плаващите пясъци са Не-Нютонова течност: Когато не ги закачат, често изглеждат солидни ("гел"-форма), но минимална (под 1%) промяна в натоварването ще предивика рязко понижение във вискозитета ("сол"-форма). След начално натоварване — например някой да се опита да ходи отгоре — водата и пясъка се разделят и отграничават две зони - с пясъчна седиментна форма и течна форма; това се случва заради формирането на високообемни фракции, където плътността е много голяма. Някой стъпил отгоре, ще започне да потъва. За да може да се движи вътре, човекът или обекта ще трябва да приложи достатъчно налягане на компатктирания пясък, за вкара отново вода, която да го втечни. Силите, нужни за това са втърде големи: За да извадиш крака си (до коляното) от плаващи пясъци със скорост на потъване 0.01 m/s би изисквало точно същата сила "нужна да вдигнеш средно голяма кола."
Заради по-високата плътност на плаващите пясъци, за човек или животни би било невъзможно съвсем да потъне, обаче естесвените предупреждения, представяни за плаващите пясъци продължават да карат хората да вярват, че плаващите пясъци са опасни. Всъщност, това явление е безвредно в своята същност, но защото серизоно затруднява движението на човек, плаващите пясъци могато да докарат по-сериозни проблеми като слънчеви удари, дехидратация, хипотермия или удавяне вследтвие на прилив.
Начинът да излезеш е да въртиш краката си колкото може по-бавно, за да се намали плътността на плаващите пясъци, да се разперят ръцете и да се легне, за да се оптимизира съотношението площ/тегло, което би позволило да се плава.

Разпространение


Плаващите пясъци могат да се намерят на сушата (около реки, езера или блата), или по океанските крайбрежия.

В хорското въображение

Хората, попаднали (и, разбира се, не наистина, потънали) в плаващи пясъци, е елемент от приключенската фантастика, главно филми. Според Слейт, тази шашма се ражда през 1960те, когато в почти 3% от всички показвани филми някой потъва в кал, глина, плаващи пясъци или нещо подобно, но това вече бива изведено от употреба. Разцъфтяването на сцените с плаващи пясъци в киното дава началто на интернет субкултура в годините около 2005, когато се появява Flash-протокола.

_________________
1981 - Ikarus 286
[Only admins are allowed to see this image]
Върнете се в началото Go down
https://spodeli-praktika1991.bulgarianforum.net
 
Плаващи пясъци
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
ПРАКТИКА | 1991 - зона за споделяне :: Изкуство и природа :: Природни явления и феномени :: Геологични явления и феномени-
Идете на: